YES, hierbij het filmpje van onze Ameland Challenge: zorg dat je geluid aanstaat!

Een betere kwaliteit lukt niet op de website, wil je de originele versie?
Neem dan even contact op met Jan Willem!

Waarom Ameland?

Luisteren
Door te luisteren naar deelnemers is dus Better2gether ontstaan, door te luisteren naar deelnemers is ook de wens gehoord om weer een uitdaging aan te gaan met een bijzondere groep. In de zomer van 2019 is er zodoende een werkgroep ontstaan vanuit de groep deelnemers. Uiteraard is er over de mogelijkheid nagedacht om weer naar de Mont Ventoux te gaan, maar daar is toch vanaf gezien. Deze uitdaging zal namelijk niet voor iedereen uit de huidige groep van Better2gether haalbaar zijn en ook qua verantwoorde organisatie en beschikbare begeleiding bleek dat uiteindelijk toch niet wenselijk.

Uitdaging op Ameland
Na wat brainstormen kwam er iets anders naar voren: een rondje Ameland. Niet een berg die bedwongen moet worden, maar een uitdagende wandeling het eiland rond waarin de deelnemers het van de natuurelementen, en waarschijnlijk ook van zichzelf, moeten zien te winnen. Ook tijdens deze uitdaging moet er als een team samengewerkt worden om allemaal de finish te halen. Het mooie van Ameland is tevens dat het los ligt van het vaste land en je gevoelsmatig een eind weg bent van alles en iedereen. Dat is een element waarvan tijdens de edities van Mont Ventoux on Wheels gebleken is dat het verbindend werkt. Super goed idee dus, alleen heeft het even 2 jaar moeten wachten…

Lokale betrokkenheid
Wat dit extra bijzonder maakt: Hennita, 1 van de deelnemers, komt van Ameland. Door het gebrek aan voorzieningen daar, woont ze nu echter doordeweeks in een woonvorm in Nunspeet, werkt ze bij Aan de Gracht in Elburg en sport ze elke woensdag bij Better2gether. Zij werd natuurlijk meteen enthousiast toen de optie op tafel kwam om een uitdaging aan te gaan op haar Ameland. Ze zag ook gelijk een rol voor zichzelf én ze opperde om met een team van Better2gether deel te nemen aan het Rondje Ameland. Dit evenement bestaat al 25 jaar, maar nog nooit heeft er zo’n bijzondere groep aan deelgenomen.

Het enthousiasme van Hennita sloeg over naar haar moeder en inmiddels zijn er een aantal Amelanders die graag een bijdrage willen leveren om deze uitdaging tot een succes te maken. Er wordt geholpen met organisatorische zaken, contacten worden gelegd en er wordt zelfs gekeken of er ook mensen met een beperking vanuit Ameland kunnen aansluiten. Ze zien dit positieve en inclusieve initiatief dan ook als een mooie kans om de beeldvorming te veranderen, zodat er op Ameland meer mogelijkheden kunnen komen voor mensen met een beperking.

Programma

Werkwijze Mont Ventoux on Wheels

In 2017 is er vanuit het Centrum voor Samenlevingsvraagstukken van Hogeschool VIAA een handleiding geschreven over de werkwijze die bij Mont Ventoux on Wheels gehanteerd is. Uiteraard worden veel elementen hieruit nu ook weer toegepast.

De werkwijze Mont Ventoux on Wheels is onder meer gebaseerd op positieve psychologie. Positieve psychologie is een actuele en wetenschappelijke onderbouwde stroming in welzijn, zorg en onderwijs en het richt zich op het welbevinden van de mens. Het heeft een praktische en doordachte theoretische basis en is uitgebreid onderzocht op effecten.

Bekijk hier de hele handleiding MVOW!

Het uitgangspunt van de positieve psychologie is dat het voor menselijke groei effectief is om vooral aandacht te besteden aan positieve ervaringen en kwaliteiten van mensen. Het richt zich vooral op positieve ervaringen en positieve eigenschappen van mensen en op positieve instituties (manieren waarop instellingen een verschil kunnen maken in de maatschappij). De nadruk op positieve factoren die bijdragen aan een betekenisvol leven leiden, is te zien in de aandacht voor de eigenheid en waarden van mensen.

De werkwijze Mont Ventoux on Wheels toont aan dat ‘participatiesamenleving’ niet zomaar een loze term is: het gaat om bijdragen aan, delen in, kunnen, willen en mogen. Er worden duurzame verbindingen gelegd tussen groepen kwetsbare mensen, vrijwilligers en professionals van maatschappelijke instellingen. Ze leren elkaar kennen, begrijpen en vertrouwen en merken dat ze elkaar sterker kunnen maken (participatiegedachte). Het leggen van deze verbindingen tussen individuen en/of groepen sluit aan bij de werkwijze van Stichting WIEL.

Een nieuw element bij de Ameland Challenge is dat deelnemers die vanuit de zorgorganisaties betrokken zijn, nu in eerste instantie zelf benaderd zijn om mee te gaan naar Ameland en niet via hun begeleider. Dit heeft interessante processen opgeleverd, maar ook creativiteit en flexibiliteit gevraagd van alle partijen om de wens van de deelnemer mogelijk te kunnen maken. Helaas is dat niet altijd gelukt. Een combinatie van tijdsdruk en te weinig begeleidingsuren zijn hier debet aan. Hier dient nog wel bij gezegd te worden dat dit deelnemers betrof van zorgorganisaties die minder intensief betrokken zijn bij Better2gether. Hoewel de zorg behoorlijk uitgekleed is de afgelopen jaren, zijn er echt nog mogelijkheden als er de durf is de samenwerking te zoeken.

De werkwijze van de kerngroep van Better2gether (bestaande uit vrijwilligers en professionals) is meedenken, een goede positieve basis bedenken en het dan ook doen! Een persoonlijke drive, bevlogenheid en nadruk op positieve factoren is van belang en kan dan ook overslaan op anderen.